Kendo Italiano


Kedves Mindenki!

Kicsit ugyan megkésve, de ezúton szeretnék egy kis, képekkel illusztrált összefoglalót adni olaszországi
kendós tapasztalataimról.

Szóval az idén sikerült 6 hónapot Olaszországban, Pisában tölteni egy ösztöndíj jóvoltából. Mielőtt kimentem volna, az első dolog, amit megnéztem a várossal kapcsolatban az interneten, hogy van-e ott kendóegyesület. Szerencsére találtam is egy klubot, és már jó előre felvettem velük a kapcsolatot. Elmondtam nekik, hogy mi járatban leszek Pisában, és megkérdeztem őket, járhatok-e hozzájuk edzésre. Szívesen fogadtak, amin igazából nem lepődtem meg, mert kendós berkekben szerintem így megy ez mindenhol, örülnek, ha „friss hús” érkezik a társaságba.
A Pisai Egyetemen dolgoztam, és elég sok munkám volt, de szerencsére a kendóedzések este fél 9-kor kezdődtek, így általában ott tudtam lenni időben.

Következzenek akkor a képek...



Pisa, ahogy a turisták látják...


... és ahogy egy szegedi kendós (kultúrák találkozása) :)


Jó fejek a pisai kendósok, azonnal befogadtak maguk közé, és mindig nagyon barátságosak voltak velem. Mégis van egy hatalmas, szinte már megbocsáthatatlanul rossz tulajdonságuk: az edzés végezetével mindenki azonnal szétszéled, a máshol megszokottal ellentétben meg sem fordul a fejükben, hogy beugorjanak valami vendéglátóipari egyégbe 1-2 sör erejére, megtárgyalni az edzésen történteket és a világ nagy dolgait. Hiába próbáltam menteni a még menthetőt, és eleinte burkolt, később egyre konkrétabb utalásokat tenni nekik az ügy érdekében, teljesen sikertelen volt. Tényleg meglepő a dolog, mert Hollandiától Japánig volt már szerencsém pár helyen megfordulni a kendó jóvoltából, de ilyet sehol nem tapasztaltam, még Olaszország más részein sem.

Kénytelen voltam elmenni Udinébe meglátogatni az ottani kendós barátaimat, hogy végre egy kicst otthon érezhessem magam. Az udineieket még tavaly ismertem meg egy olaszországi edzőtáborban, és nagyon jól összebarátkoztunk. Egy hétvégét töltöttem náluk, és az edzések után a jól megérdemelt pihenés következett.


A következő állomás Verona volt, mert az ottani klub edzője, Christian szintén jó barátom. Részt vettem ott is pár edzésen, melyek közül az egyik igencsak érdekes volt. Christian középiskolásoknak is tart edzést tornaóra keretében, de csak egyedül, és megkért, hogy segítsek neki. Tartottunk ketten egy kisebb bemutatót, utána pedig együtt vezettük az edzést. Be kell valljam, meglehetősen nehéz az edzésre koncentrálni, ha a csapat kb. 30 csinos, gyakran kifejezetten kacér fiatal lányból tevődik össze.


Volt szerencsém lindulni egy versenyen is a veronai csapat tiszteletbeli tagjaként, de meglehetősen pechesek voltunk, ugyanis pont azzal a 2 csapattal voltunk egy poolban, akik a végén a döntőt vívták. Így aztán a képen látható kupa sajnos nem a mi csapatunké lett. Majd legközelebb...


Kinntartózkodásom alatt részt vettem pár edzőtáboron is. A kép Luccában készült a 7. danos Lorenzo Zagoval.


Sportilia: Edzőtábor a hegyek között


Ez egy nemzetközi tábor volt nagyámú résztvevővel, és tekintélyes japán delegáció vezette. A látszat ellenére teremben edzettünk, és nem a focipályán, csak a bent készült képek sajnos túl sötétek lettek. Szerencsére eljött a táborba Vadadi Zsolt, Bárány Tibi és Bárány Zoli is, így Magyarországot 4-en képviselhettük. Nagyon jó volt találkozni az itthoniakkal, és örültem, hogy hosszú idő után személyesen is beszélhettem valakivel magyarul. A tábor végén vizsga is volt, ahol Tibi 6. dant szerzett, nekem pedig végre sikerült a 4.


Összefoglalva örülök, hogy lehetőségen volt kijutni Olaszországba, kellemes és hasznos 6 hónapot töltöttem ott. Több ottani barátom is eljött idén a Hungária Kupára, ahol szintén nagyon jól éreztük magunkat. Remélem, hamarosan én is ismét meglátogathatom őket.

De lezárva a mesét örülök, hogy újra itthon vagyok. Jól éreztem magam kinn, de hiányzott az itteni társaság és a hangulat.

Üdv Mindenkinek!

Lóri

   
2006. szeptember 24., vasárnap
 
Hírarchivum   Home   E-mail

A Szegedi Kendó Egyesület honlapja - 2007.
Az oldal fenntartója a Szabad Szoftver Egyesület
www.sse.hu