Kendó káták (rövidített leírások)

A hosszú kard ODACHI kátái

Kata ippon me
Mindketten megfelelő távolságra állva, meghajlással üdvözlik egymást. Majd három lépést előre lépve, sonkyo pozícióba helyezkednek. Mindketten jodan no kamae, felső tartásban állnak szemben egymással. A támadó uchidachi, a védő a shidachi. A shidachi uchidachi támadását, amely a menre irányúl, elhárítja és visszavág. Majd továbbra is harcra kész állapotban marad (zanshin).

Kata nihon me
Mindkét fél chodan no kamae, középső tartásban áll. Uchidachi a shidachi kotéját, kezét támadja. A schidachi a támadást elhárítja, visszavág uchidachi kotéjára.

Kata sanbon me
Mindketten gedan no kamae, alsó tartásban vannak. Egymáshoz közeledve, mindketten chudan no kamae, középső tartásba helyezkednek, és ebben a pillanatban uchidachi a támadó shidachi mellét megdöfi. Shidachi ezt elhárítva visszadöf uchidachi mellére. A zanshint, a harci készültségi állapotot fenntartva visszaáll középső tartásba.

Kata shihon me
A támadó uchidachi hasso na kamae, vagyis felső oldalsó tartásban van, a védő chidachi wakigamae, azaz hátsó oldalsó tartásban áll. Egymáshoz közeledve mindketten az ellenfél fejét támadják. Ez nem sikerül és a kardokat középső tartásba eresztik le. Ebben a pillanatban uchidachi shidachinak a mellét támadja, a védő ezt elhárítja és visszavág a támadó fejére.

Kata gohon me
Uchidachi felső tartásban, shidachi középső tartásban áll. Egymást megközelítve uchidachi shidachi fejét támadja. A védő ezt elhárítva visszavág a támadó fejére és ezután felső tartásban mutatja a további harcra kész állapotot.

Kata roppon me
Uchidachi középső tartásban, shidachi alsó tartásban áll. Egymást megközelítve shidachi alsó tartásból felső tartásba helyezkedik. Uchidachi shidachi lendületétől hátrálva felső tartásba helyezkedik. Shidachi tovább nyomul előre, közben uchidachi visszahelyezkedik középső tartásba és lehetőséget észlelve shidachi kotéját támadja. A védő ezt elhárítva visszavág a támadó kotéjára, és felső tartásban mutatja a zanshint.

Kata nanahon me
Mindkét fél középső tartásban egymáshoz közeledik. Uchidachi shidachi mellét döfi meg. A védő ezt kardjával elhárítja. Ezt követően a támadó tovább támadja a védő fejét, shidachi a támadót oldaláról kerülve, annak törzsét támadva dót vág.

Az ODACHI KATA sonkyo pozícióban, majd állásban, üdvözléssel fejeződik be.



A rövid kard KODACHI kátái

Kata ippon me
Üdvözlés állásban, majd sonkyo pozícióban. Az uchidachi a hosszú karddal felső tartásban áll, shidachi oldalsó állású közép tartásban áll. Egymáshoz közeledve uchidachi shidachi fejét támadja. Shidachi ezt elhárítva a támadó fejére visszavág.

Kata nihon me
Uchidachi alsó tartásban, shidachi középső tartásban van. Egymáshoz közeledve a támadó az alsó tartásból középső tartásba kíván helyezkedni, de ezt shidachi rövid kardjával nem hagyja, és az uchidachi közelébe próbál férkőzni. Azonban a támadó alsó oldalsó tartásba átmenve ezt megakadályozza. Shidachi tovább nyomul előre, uchidachi erre shidachi fejét megtámadja, aki ezt elhárítva uchidachi fejére visszavág. Majd uchidachi jobb karját megfogva, ezzel mozdulatlanná téve zanshint mutat.

Kata sanbon me
Uchidachi középső tartásban, shidachi alsó tartásban van. Egymáshoz közeledve uchidachi shidachi fejét megtámadja, a védő ezt alulról felfelé csúsztatott karddal megállítja, és az ellenfél kardját lekényszeríti. Az uchidachi a karját ekkor balra átforgatja, shidachi törzsét megtámadja. Shidachi ezt a támadást a cubával kivédi és a támadó közelébe férkőzve bal kezével a támadó jobb karját a könyökénél megfogja. A támadó ebből a fogásból meg akar szabadulni és hátralépne, de ezt shidachi nem engedi, és a rövid kard élét a támadó torkának szegezve mutatja a zanshint.

A KODACHI KATA sonkyo pozícióban, majd állásban, üdvözléssel fejeződik be.

   
2002. október 17., csütörtök
 
Hírarchivum   Home   E-mail

A Szegedi Kendó Egyesület honlapja - 2007.
Az oldal fenntartója a Szabad Szoftver Egyesület
www.sse.hu